Hafif Derecede Zihinsel Yetersizlik

 

HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL ÖĞRENME YETERSİZLİĞİ

Zihinsel Öğrenme Yetersizliği Nedir?
Zihinsel öğrenme yetersizliği; bireyin zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde anlamlı sınırlılıklar ve yetersizlikler görülmesi durumudur.

Zihinsel öğrenme yetersizliğinde;
Ortalamanın önemli derecede altında entelektüel işlevsellik; bireysel olarak uygulanan IQ testinde yaklaşık 70 ya da altında bir IQ’nun (Bebekler için, ortalamanın önemli derecede altında entelektüel işlevselliğin olduğuna ilişkin bir klinik yargı) saptanmış olması gerekir.

Öğrenme Güçlüğü

Özel Öğrenme Güçlüğü

Amerikan Psikiyatri Birliğinin (APA 2001) tanımına göre özel öğrenme güçlüğü zekâsı normal ya da normalin üstünde olan bireylerin, standart testlere göre yaş, zekâ düzeyi ve aldığı eğitim göz önünde bulundurulduğunda okuma, matematik ve yazılı anlatım düzeyinin beklenenin önemli ölçüde altında olmasıyla tanısı konulan bir bozukluktur. Okuma bozukluğu, yazılı anlatım bozukluğu, matematik bozukluğu ve başka türlü adlandırılamayan öğrenme bozukluğu alt gruplarını içerir. APA tarafından geliştirilmiş sınıflandırma sistemi olan DSM-IV’de (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) “öğrenme bozuklukları” terimi kullanılmış, bu sorunun çocuk ruh sağlığı ve hastalıkları kapsamında ele alınması gerektiği belirtilmiş ve sağaltımın bir parçası olarak özel eğitim verilmesi gereği vurgulanmıştır.

Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuklar (Dehb)

 

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Bireyler ve Eğitimleri

Yılmaz (2009) yapmış olduğu çalışmasında DEHB olan çocuklarla ilgili bilgileri derlemiştir. DEHB, 7 yaşından önce başlayan, en az 6 ay süreyle görülen, akademik ve sosyal işlevlerde bozulmaya yol açan, gelişime uygun olmayan yetersiz dikkat süresi,yaşa uygun olmayan aşırı hareketlilik ve dürtüsellik ya da her ikisiyle tanımlanan birbozukluktur. Okul, ev ve iş gibi iki ve ya da daha fazla ortamda belirtilerin görülmesigerekir (Kaplan ve Sadock, 2004). Bu bozukluk çocuğun okul, ev ve sosyal hayatınıolumsuz yönde etkiler (O’Regan, 2005).

Pku (Fenülketonüri)

NEDİR


Fenilketonüri kalıtsal ( aileden gelme ) metabolik bir hastalıktır. Fenilketonürili çocuğun anne ve babasında fenilalanin hidroksilaz enzimi yapımından sorumlu biri normal diğeri bozuk iki gen vardır. Anne ve babasından bozuk genleri alan bir çocuk fenilketonüri hastalığı ile doğmaktadır. Anne ve babasından bir bozuk gen alan çocuk ise anne ve babası gibi hastalığı taşır, ancak hastalık belirtisi göstermez. Çocuğun hasta olması için hem anne hem de babanın taşıyıcı olması gerekir.

Mevzuat

Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği Engellilere Yönelik Güvenlik Hizmetleriİ Engelliler ile ilgili kanun-2005 Birleşmiş Milletler Engelliler Beyannamesi 6 Ocak 2011 Tarihli Özel Eğitim…

Hakkımızda

       

Ailelere Öğütler

" ÇOCUĞUNUZ İÇİN HALEN UYGULANAN EĞİTİM HİZMETLERİNE AİT ÇARPICI RAKAMLAR " Bir günde 24 saat vardır. Buna göre engelli kişi günde 8 saat uyursa, 16 saat yaşam içinde demektir. Bu süre iş gününe göre haftada 80…

Amaç

" SOMET ZİHİNSEL GELİŞİM DERNEĞİ VE KURULUŞLARI KAR AMACI GÜTMEZ. KONUSU ALANINDA SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ VE ONUN KURULUŞLARI OLARAK SADECE ULUSLARARASI STANDARTTA HİZMET VERİR." "DERNEĞİN AMAÇLARI" 1.   Zihinsel engellilik…

Kurucularımız / Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu

 " K U R U C U L A R I M I Z "   Muzaffer METİNTAŞ     Selma METİNTAŞ   " 2018 - 2021 Yönetim Kurulu " Başkan:  Muzaffer Metintaş, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Öğretim Üyesi Sekreter: …

Tüzük

       " T Ü Z Ü K "   MADDE 1: Derneğin adı “ SOMET Zihinsel Gelişim Derneği”dir. MADDE 2: Derneğin merkezi Eskişehir’dir. MADDE 3:Derneğin şubesi yoktur. MADDE 4: Derneğin amaçları,…

Eğlenceler